“Bazen kök kokusu alıyorum”: Yerle konuşan kadın

Smug

Active member
Eva Maria Walle: “Bazen köklerin kokusunu alıyorum”: Yerle konuşan kadın

• e-posta

Bölmek

• Daha

• twitter

• Basmak

• geri bildirim

• hata bildir

Bir Hata mı Gördünüz?

Lütfen metindeki ilgili kelimeleri işaretleyiniz. Sadece iki tıklamayla hatayı editörlere bildirin.

Fabrikada genetik mühendisliği yoktur.

Ama endişelenme:
      Genetik olarak değiştirilmiş
      bunlar

Cumartesi, 04/08/2023, 15:57

Yüz cildimiz hakkında çok düşünür, ona özen gösterir ve nemlendiririz. Öte yandan, bazen dünyamızın kabuğunu, toprağı ihmal ediyoruz. Eva Maria Walle bir yetiştirme danışmanıdır ve gelenekselden biyodinamiğe geçmek isteyen bahçelere ve çiftliklere yardımcı olur. O nasıl yapıyor?

Haberler online Earth: Bayan Walle, tıbbi ve aromatik bitkiler için bir yetiştirme danışmanı olarak, hayati şifalı bitkiler yetiştirmek isteyen ve ekonomilerini gelenekselden biyodinamiğe dönüştürmek isteyen birçok şirkete geldiniz. Oraya ilk kez gittiğinizde şunu nasıl hayal edebilirsiniz: Nelere dikkat ediyorsunuz?

Eva Maria Walle:
Her şeyden önce, görsel izlenimler var. Bitkilere, büyümelerine bakıyorum. Ancak oldukça hızlı bir şekilde yere bir bakış kayar. Rengini inceliyorum, yapısını keşfediyorum: kürekle bir parça kazdığımda yer nasıl yarılır? Kendini nasıl hissediyor?

Yere dokunduğunuzda ne öğrenebilirsiniz?

Walle:
Örneğin, yapısı küçükse, yani gevşek veya ufalanan değil de sağlamsa, kulaklarımı dikerim. Bir toprak biraz ince bir yapıya ve az gözeneklere sahip olduğunda da sıkıştırmadan söz edilir. Sıkıştırılmış bir toprakta, diğer şeylerin yanı sıra oksijen eksikliği olabilir ve sonuç olarak çok az toprak organizması vardır: bakteri veya mantar gibi mikroorganizmalar. Hatta solucanlar. Son olarak, kök de önemli bir göstergedir. Arada sırada bir bitki çekip köklerine bakıyorum. şekli nedir? Türe özgü mü? Sadece zayıf eğitimli mi? Bazen köklerin kokusunu alıyorum.

Kök kokusu toprak kalitesi hakkında ne söyler?

Walle:
Kendi adıma konuşacağım: Hafif bir çürüme notası kendi başına kötü bir şey değil. Soru şu: Bu not size daha çok çürümeye yüz tutmuş taze bir orman zeminini mi hatırlatıyor? Yoksa temel ve küf oluşumu arasında bu belirsiz ilişki var mı? Kuşkusuz, bunlar benim ona yaklaşmak için kullandığım çok özel yöntemler. Toprağı analiz ettiğim tüm yıllarda zengin bir deneyim biriktirdim. Çoğu sezgiseldir.

tarıma odaklanmak

Yalnızca duyusal deneyiminize güvenebilir misiniz yoksa bir zemini analiz etmek için kullandığınız başka araçlar var mı?

Walle:
Kaba bir genel bakış için bir şirket turundan sonraki ilk adım, aslında her zaman ayrıntılı bir toprak analizidir. Mümkünse farklı yerlerden toplanan yaklaşık bir kilo toprak laboratuvara gidiyor. Toprak analizi biraz kişinin kan sayımı gibidir. Toprak laboratuvarının sonuçları çıkar çıkmaz, yetiştiriciyle oturup birlikte bir eylem planı geliştirebiliriz: Toprak organizmasını daha dayanıklı hale getirmek için ne olması gerekiyor? Canlılık toprağa nasıl geri döner?

Az önce organizma terimini kullandın. Peki toprak bir organizma mıdır?

Walle:
Biyodinamik açıdan, evet. En azından bitkinin veya su deposunun sadece taşıyıcısı değil, çeşitli canlıların ve yaşam süreçlerinin evidir. Topraktaki yaşamı birçok küçük çarkın etkileşimi olarak hayal edelim. Mükemmel bir şekilde etkileşime girerlerse, toprak sağlıklıdır. Ayrıca toprak verimliliğinden bahsediyoruz. Bitkiler ancak iyi hazırlanmış ve bakımlı topraklarda iyi büyüyebilir. Daha sonra bu koşulları diğer şeylerin yanı sıra gübre dengesinde görebilirsiniz.

Gübre dengesi nedir?

Walle:
Basitleştirilmiş: Toprağa ne koyarım ve ondan ne elde ederim? Bitki, hasatla birlikte gerçekleştirilen topraktan besinleri çıkarır. Toprağın noksan hale gelmemesi sağlanmalıdır; geri çekilen besinler ona iade edilmelidir.

Muhtemelen her çiftçinin ve her bahçıvanın yaptığı şeydir, çünkü bunu kim istemez: bitkileri güçlü kılan güçlü bir toprak?

Walle:
Geleneksel xiulian uygulamasında, insanlar sıfırdan farklı düşünürler. Oradaki eğitimimi hatırlıyorum. Toprak kimyası ve ayrıca toprak bilimi ile çok uğraştık. Dönem ilerledikçe daha fazla ayrıntıya girdik. Ama bir eksikliği telafi etmekle ilgili gibi geldi – bir sistem kurmakla ilgili değil. Biyodinamik üreticisinin de belirtilen alanlarda bilgiye ihtiyacı vardır, ancak onun için bunlar daha çok temel araçlar gibidir.

Ve şimdi senin için zirvede olan ne?

Walle:
Biyodinamik çalışmaya başlayınca artık bitkiyi muhtaç görmemeye başladım. Kişi, yüksek düzeyde dayanıklılık geliştirmek için her şeyi sağlıklı toprakta bulabileceğini deneyimliyor. İyi kendi kendini iyileştirme gücüne sahip bir bitkinin genellikle herhangi bir böcek ilacına ihtiyacı yoktur. Kök uçlarına kadar hayati ve güçlüdür.

Sağlıklı bitkilerin nispeten güçlü kökleri var mı?

Walle:
Zorunlu değil ama biraz tecrübe ile bir bitkinin ortamda rahat hissedip hissetmediğini görebilirsiniz. Bir süre çalıştığım Schwäbisch Gmünd yakınlarındaki Wetzgau’daki Weleda şifalı bitki bahçesindeki yer vitrinlerini hatırlıyorum. Burada zeminin enine kesit görüntüsünü alma fırsatı bulduk. Sık sık bu vitrinlerin önünde durdum ve hayrete düştüm.

Aynı bitki toprağa bağlı olarak çok farklı tepki verir – humus, kum, kil vb. Bazen kısa, ince kökler oluşturur, sonra uzun, ince. Bazen aynı anda çok sayıda küçük yan kök bulabilirsiniz. Nihayetinde, köklerin güçlü mü yoksa uzun mu yoksa çok dallı mı oldukları daha iyi olup olmadığı daha az sorudur. Benim için belirleyici olan, farkına varmaktı: bitki her zaman ne bulduğuna bağlı olarak yolunu bulur. Kök, bitkinin duyu organı gibi bir şeydir. Bitki kendini kök yoluyla yönlendirebilir. Ve: iletişim kurun. Evet, şu şekilde ifade edebilirsiniz: bitki toprakla kökleri aracılığıyla iletişim kurar – ve bunun tersi de geçerlidir.

Domatesler artık toprakta değil de bir tür yapağı içinde büyüdüğünde – seralarda bazen olduğu gibi – bu iletişimin nasıl çalıştığı merak ediliyor…

Walle:
Diğer yetiştirme yöntemlerini küçümsemek istemiyorum. Ben kendim hiç böyle bir serada çalışmadım. Sadece bu kadar: Her nasılsa bu kesilmiş bitkilerin oldukça kadınsı olduğunu hayal ediyorum. Onları gerçek toprağa koyarsanız, muhtemelen biraz mücadele ederler. Bitkiler besinlerin olduğu yerde büyür. Bir sera bitkisinin de genetik programı olan bunu yapabilmesi gerekir. Ama strese girecekti. Yıllarca şımarık olan ve sonra bir anda her şeyi kendi yapmak zorunda kalan bir çocuk gibi.

Haberler online Earth – iklim markamız

İklim değişikliği, insanlık için yüzyılın görevidir. Haberler online Earth, iklim değişikliğinin bugün bizi nasıl etkilediğini ve işleri tersine çevirecek hangi fikirlerin olduğunu gösteriyor. Tüm Haberler çevrimiçi Dünya makalelerini burada bulabilirsiniz.

Ve bu işe yaramaz mı?

Walle:
Burada temelde farklı iki sistemden bahsettiğimizi fark etmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Sera sistemi kendi başına iyi çalışabilir ve büyük verimler sağlayabilir. Ancak hedef, örneğin şirketimizde peşinden koştuğumuzdan farklı. Burada söz konusu olan performansı kamçılamak, orada doğal süreçlerle birlikte ilerlemek. Tabii ki tasarruf etmemiz de gerekiyor. Ama her şey performans fikri etrafında döndüğünde, benim için bir şeyler kayboluyor.

Bir bitki topraksız büyüdüğünde ne kaybeder?

Walle:
Gerçek, otantik. canlılık Verimi artırmak için ısıtılan bir bitkisel yağ gibi: Aynı kaloriye sahiptir, ancak tadı taze sıkılmış yağa yaklaşamaz.

Serbest meslek sahibi olduğunuzda ve çiftliklere biyodinamiğe geçiş sürecinde danışmanlık yapmaya başladığınızda, muhtemelen tamamen farklı topraklar gördünüz…

Walle:
O zaman bir şey söyle. Fas’ta bir yetiştirici hatırlıyorum. Küllemeden hızla etkilenen nergis için özellikle endişeliydi. Toprakta bitkiyi öldüren nematodlar, küçük solucanlar bulunan çeşitli bitkilerde de sorun vardı. Çiftçi, yaratıklardan nasıl kurtulacağımızı öğrenmek istedi. Geleneksel xiulian uygulamasına özgü bir tavrı ifade eden bir soru: savaşmak, yok etmek, kurtulmak istiyorsunuz. Benim yaklaşımım farklı. Ortağa bunun rakipleri yere indirmekle ilgili olduğunu açıkça belirttim. Toprağı daha canlı ve dolayısıyla daha dirençli hale getiren diğer birçok canlı.

Çiftçi bu öneriye nasıl tepki verdi?

Walle:
İlk şüpheci. Düşüncesi besinle ilgiliydi, toprağın doğasını göz ardı etti. Bunun çaresi nedir? O sordu. Potasyum? Fosfor? Azot? Kompostunun nerede olduğunu sorduğumda ne kadar şaşkın göründüğünü hâlâ hatırlıyorum. Onun yoktu. Bunu değiştirmeliyiz, dedim.

Kompost biyodinamik çiftçiliğin merkezinde mi?

Walle:
Kesinlikle. Bunu tekrar tekrar yaşıyorum: bitki kalıntıları atık olarak görülüyor, atılıyor, hatta bazen yakılıyor. Kompost bahçenin kalbidir, en iyi humus burada üretilir. Bu Faslı ortağa mantıklı geldi, humusu biliyordu. İlk adımlardan biri, bu çiftlikte bir gübreleme tesisi kurmaktı. Ek olarak, çiftçiye nasıl gübre veya kompost çayı yapılacağını gösterdim: gübre özlü bir çay. Bir diğer önlemimiz de olgun koyun gübresini toprağa işlememizdi.

Bir çiftliğin gelenekselden biyodinamiğe geçmesi gerçekte ne kadar sürer?

Walle:
Kural olarak, ilk etkiler üç yıl sonra görülebilir. Bazen ikiden sonra bile. Humus içeriği önemli bir göstergedir. Ne kadar düşükse, o kadar kötü. Farkı görmek benim için her zaman harika bir deneyim. Her şeyin doğru olduğu toprağı almak için: rengi, kokusu, kıvamı. Ve bir yerden bir solucan çıkarsa… evet, o zaman mutlu olurum.