Baskın seçime bile razıyız halimiz perişan…

Vitra

New member
Baskın seçime bile razıyız halimiz perişan… Gelişmiş demokrasilere baktığımız vakit, haydi gelişmiş demokrasilere bakmayalım bizim aksak, yarım yamalak demokrasinin olduğu periyodu ele alalım.

İşler düzgüne gitmediğinde, çıkış bulamadıklarında, ekonomik kriz yaşanınca, yolsuzluklar ayyuka çıkınca, rüşvet, irtikap alıp başını gidince hükümetler istifa eder.

Zira ülkeyi yönetemez hale gelmişlerdir.

Ya yeni hükümet kurulur ya da seçime gidilir.

Oyunun kuralı budur.

Beğenilmeyen 90’lı yıllar da bile bu biçimde oldu.

Hükümet o kadar çaresiz ki, ekonomik kurtuluş savaşı ilan etti.

Artık diyecekler ki; büyüme sayılarını görmedin mi? üçüncü çeyrek itibariyle yüzde 7,5 büyümüşüz. Yıl sonu yüzde 10’u aşacağız sen ne diyorsun?

Bunu söyleyenlere sorarım…

Madem durum bu kadar güzel niye ekonomik kurtuluş savaşı ilan edildi?

Madem durum bu kadar uygun dolar niye 13 lirayı aştı?

Madem durum bu kadar düzgün Euro niçin15 liranın üzerine çıktı?

Madem durumumuz bu kadar âlâ akaryakıt niye 9 lira 67 kuruş?

Madem durumumuz bu kadar uygun simit niye 3,5 lira oldu?

Aslında durumumuz o kadar vahim ki iktidarın küçük ortağı ne diyeceğini şaşırdı. Bahçeli’ye göre, iktisatta yeni bir öyküye muhtaçlık varmış.

Tek kişilik hükümetin yeni bir kıssa yazacak hali mi var? Merkez Bankası Lideri ile oturdular eylül ayında yeni bir öykü yazmaya kalktılar.

Sonuç ortada. Dolar 8.30’dan 13.50’ye çıktı. Kurdukları rejim iflas etti, tek kişilik hükümet ömrünü doldurdu.

Artık ne derlerse boş.

Hükümetin yegâne temsilcisi yatırım/üretim/istihdam/ihracata tartı vereceklerini ilan ederek iktisadın şayet olmazsa olmazını ambalajlayıp satma kederinde.

Bağımsız iktisat, dış mihrakları dize getiriyoruz hamasetinden de geçilmiyor.

Hamasetin haricinde söyleyecekleri kelam kalmadı.

Erdoğan iktisat tahsili yaptım, iktisadın kitabını yazdım diyor fakat bir yandan da aldığı kararların inancıyla ilgili olduğunu söylüyor.

Hangisi hakikat?

Haydi, aldığı kararlar için ikisinin karışımı diyelim orta yolu bulalım. Biraz iktisat biraz din…

Yeri gelmişken aklıma takıldı, sormadan edemeyeceğim. Sanki diyordum, şiddetle savunduğuna nazaran Erdoğan’a ekonomiyi Bahçeli mi öğretti?

Erdoğan ticari bilimler fakültesinde okumuş.

Bahçeli de dış ticaret eğitimi almış.

İkisi de ticarete ağırlaşmış. Bu sebeple olsa gerek örneğin Erdoğan alım satım işlerinde âlâ.

İktisat konusunda ikisi de sınıfta kalır.

Şöyle geriye dönüp bakarsak. Her şey Bahçeli’nin ‘Cumhurbaşkanı Anayasa’ya uymuyorsa biz Anayasa’yı Cumhurbaşkanı’na uyduralım’ kelamlarıyla başladı. O tarihte dolar 3.5 lira civarındaydı, artık 13.5 lira…

Türkiye uçacak diye kurdukları rejim Türkiye’yi batırıyor!..

Pekala bu durumda hükümetin istifa etmesi gerekmez mi?

Gerekir demeyin istifa edemiyor, bu biçimde bir durum düşünülmemiş. Zira hükümet tek kişi. Yalnızca Erdoğan. İstifa mektubunu vereceği merci yok. Kendine mi verecek?

Ayrıyeten sorumsuz.

Bütün kararları tek başına alıyor lakin tek bir sorumluluğu yok. Yürütmeye hesap soracak, yürütmeyi denetleyecek tek bir organ yok.

Bu yüzden 2023’e kadar koltuğumda otururum diyor. Siz istediğiniz kadar miting yapın, istediğiniz kadar öldük bittik diye haykırın, istediğiniz kadar protesto şovları düzenleyin.

AKP/MHP iştirakinin kurduğu rejimde hiç bir manası yok.

Yürütmenin istifa etmesi bile düşünülmemiş.

( Bir parantez açayım. ABD’de lider rastgele bir sebeple misyonunu bırakırsa, istifa ederse seçime kadar ülkeyi yardımcısı yönetiyor. Zira o da seçilmiş kişi. Biz de ülke idaresinde Erdoğan’ın haricinde seçilmiş kişi yok.)

Bu sebeple ‘hükümet istifa’ davetleri beyhude…

Geriye tek yol kalıyor. Hükümetin yegâne temsilcisinin seçime gitmesi yahut Meclis’te iktidar milletvekillerinin bir kısmının halkın sesini dinleyip seçime evet demesi.

İkisi de zor…

Erdoğan baskın seçim planlamıyorsa, 18 ay daha halimiz harap.