Bakan Karaismailoğlu kabul etti: 24 saat kapalı kalan İstanbul otoyolları bakanlık sorumluluğunda

Vitra

New member
Bakan Karaismailoğlu kabul etti: 24 saat kapalı kalan İstanbul otoyolları bakanlık sorumluluğunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, katıldığı canlı yayında İstanbul’da yaşanan kar felaketiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Karaismailoğlu, “Bu çeşit doğal afetler birinci sefer yaşanmıyor. Asıl sorumlu AKOM’dakilerdir” dedi.

Karaismailoğlu’nun açıklamaları şöyle;

“Asıl sorumlu AKOM’dakilerdir”

“Bu cins doğal afetler birinci sefer yaşanmıyor. Ben 25 yıl İBB’de çalıştım. Bu işlerden sorumlu bir kişi olarak konuşuyorum. Siz oradaki kurumsal yapıyı dağıtırsanız, liyakatsız insanları doldurursanız alışılmış ki başarısız olacaksınız. Doğal ki düşünce yaşanmıştır Karayolları Genel Müdürlüğü’nün de sorumluluğu vardır. TEM Otoyolu ve Kuzey Marmara Otoyolu, Karayolları’nın sorumluluğundadır. Asıl sorumlu olan AKOM’daki şahıslardır. Eskilere baksalar her şey çözülecek. Kasım ayında tatbikatlar, simülasyonlar yapılırdı. Araçların nereye müdahale edeceği belirlidir. Lakin siz liyakatsız bireyleri getirirseniz bu biçimde bocalarsınız. Yolda kalan İETT otobüsleri, kış lastiği olmayan araçların yolda kalması. Vatandaş sorun çekerken gözünüzün öbür yerde olmaması lazım. İstanbul’un sıkıntısıyla dertlenmek lazım. İnşallah tekrar bu biçimde süreç olmaz. Ne gerekiyorsa biz onlara da yardım ederiz. Biz onların açmadığı yollara bizim takımları gönderdik, yardım ettik.”

“Siz ihaleyi tek bir bireye veriyorsunuz”

“TEM otoyolu kapandı, inkar etmiyoruz. Natürel orada yolda kalan vatandaşlarımız fazlaca büyük badire yaşadı. Uyum sorunu olmaması gerekir. Evvelce 10 bölgeye ayrılıyor, her insanın sorumlulukları yükleniyordu. Siz bir tek ihale yapıp bir şahsa veriyorsunuz. Tuz ihalesiyle ilgili konuşulanlar var. İnşallah bundan daha sonra yaşanmaz. Bu cins olumsuz hava şartları her vakit olacaktır. Hazırlıklı olmak lazım, kısa vakitte işleri çözmek lazım.”

Kar felaketinin yaşandığı gün İstanbul Havalimanına inemeyen Bakan Karaismailoğlu, Atatürk Havalimanı’na inişiyle ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Atatürk Havalimanı kapasitesini doldurmuş bir havalimanı”

“Atatürk Havalimanı’na inmememiz gerekiyordu, risk alarak indik. Atatürk Havalimanı’nda olağanüstü durumlarda acil iniş için bir pist açık. İstanbul Havalimanı’nda 2 tane pistimiz var. Bahçelievler, Bakırköy, Florya, Sefaköy nüfusun en ağır alanlar. Kentin göbeği burası. Atatürk Havalimanı’na inmek için Marmara denizinde saatlerce döndüğümüz günleri unutmayın. Kapasitesini doldurmuş bir havalimanı. Vatandaşı bu egzoz emisyonundan kurtarmanız gerekiyor. Yılda 1 milyon ton egzoz salgılıyorlar. Bu kentin göbeğinde burası. 305 milyon ağaca muadil egzoz salınımı demektir bu yılda. Kapasite bitmişti. Yeni kapasite gerekiyordu. İstanbul Havalimanı dünyanın transit merkezi olacak. İstanbul Havalimanı’nı kötülemeye çalışıyorlar. yıllardır hizmet edecek bir havalimanı. Şu ana kadar 115 milyon yolcu taşıdı. 800 bin uçak iniş yaptı bu havalimanına.”

“İstanbul Havalimanı aslına bakarsanız şayet olmazsa olmazdı”

“Yeni havalimanı 75 milyon metrekarelik bir alandır. Bu doğal ki olacaktı, olması da gerekiyordu. Eski havalimanı 11 milyon metrekareydi. Artık biz 5. ve daha sonra 6. piste geçeceğiz. Türkiye’de turizmin artmasıyla bu biçimde bir havalimanı aslına bakarsanız şayet olmazsa olmazdı. Devletin kasasından tek kuruş çıkmadı. 25 yıllık işletme boyunca 22 milyar Euro devlete kira getirecek fazlaca değerli bir eser oldu. Kanal İstanbul, Kuzey Marmara Otoyolu uzun soluklu master planın eserleri. Hepsi logo üzere. Tek tek yerlerine koyup fotoğrafın tamamına bakmak lazım. Havalimanı kapandıktan daha sonra bölgedeki trafik yüzde 30 azalmıştır. İstanbul Havalimanı çok hoş bir biçimde işliyor.”

“İstanbul Havalimanı’nda yıkılan yer aslına bakarsanız yıkılacaktı”

Bakan Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı’nda Turkish Cargo’ya hizmet sunan tesisin çatısında, ağır kar yağışı kararı meydana gelen çökmeyle ilgili, “Burası süreksiz bir yapı. Havalimanının 7 kilometre haricinde bir yapıydı. aslına bakarsan yıkılacaktı. Havalimanını ilgilendiren bir durum yok.” açıklamasında bulundu.

“İBB sınıfta kaldı”

“24 yıldır İBB’de daire başkanlıkları, genel sekreter yardımcılıkları yaptım. İBB’nin yükümlülük ve sorumluluklarını epey âlâ bilen birisi olarak konuşuyorum. Maalesef sınıfta kaldılar. Olumsuz hava şartların şiddetine nazaran birtakım ezalar natürel ki yaşayacaksınız. Fakat oraya hazırlıklı olmak lazım. Pazar günü Bolu Dağı’ndaydım, pazartesi gecesi İstanbul’daki ezayı görür görmez sayın Bakanımızla buraya gelip müdahale edip badireyi çözdük. Gözünüz öteki yerde olduğunuzda bu meşakkatler yaşanır. Bunları dediğiniz vakit kızmaya hakkınız yok. Bu tercihi İstanbullular yaptı. Biz devlet olarak TEM otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu’na müdahale ettik. 18 saati bulmayan bir müddetçte olağan akışı sağladık.”