Babacan’dan Kavala yorumu: İş dünyasına gözdağı veriliyor

Vitra

New member
Babacan’dan Kavala yorumu: İş dünyasına gözdağı veriliyor HalkTv’de Başkanlar Özel Söyleşisi programına katılan DEVA Parti Genel Lideri Ali Babacan, “Osman Kavala belgesinde kanıta dayanın bir hata ögesi yok. Sayın Erdoğan istemediği için bırakılmıyor” dedi. Babacan Kavala üzerinde iş dünyasına gözdağı verildiğini argüman etti.

Bu akşamki programda Suat Toktaş’ın konuğu olan Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın George Soros ile geçmişte birden çok görüştüğünü deklare etti. “‘Türkiye’ye yatırım yapın, Türkiye’de daha epey iş yapın’ tipi görüşmelerdi bunlar” diyen Babacan, bir toplantıda kendisinin de olduğunu tabir etti.

DEVA Partisi’nin yayınladığı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı görüntüsü için Babacan, “Kucaklayıcı bir siyaset anlayışının fazlaca değerli olduğunu vurgulamaya çalıştık. Birleştiren, buluşturan, farklılıkları zenginlik kabul edip, ülkenin yasal demokratik siyaset tabanında problemlerine tahlil üretmesi ve yeni bir Türkiye’nin yarınlarının arayışı, bu biçimde okumak mümkün” diye konuştu.

Babacan açıklamalarına şöyleki devam etti:

Cumhurbaşkanı’nın katıldığı merasimlerde farklı bir rüzgar esiyor. Cumhurbaşkanlığı’nın güvenlik anlayışı saygısızca ve hoyratça. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı programlarda diğer şeyler yaşanıyor. Başka iştirakçiler dikkate alınmıyor. Bu ister bir cenaze olsun, ister bir açılış.

Cumhurbaşkanı Erdoğan siyasal şiddet konusunda sağlam bir duruş göstermedi. Kılıçdaroğlu’nun taarruza uğradığı görüntüyü yayınlaması siyasal şiddet içeriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan siyasal şiddet konusunda sağlam bir duruş gösteremedi. Akşener’e yapılan akında ‘daha dur neler olacak’ diyerek adeta şiddeti teşvik etti. Diğer biri olsaydı hakkında yasal süreç başlatılırdı. Cumhurbaşkanının koruyan yasalar niçiniyle bu mümkün olmuyor. 1990’lardaki karanlık günlere dönüldüğünü görüyorum. Akşener’e yapılan hücumda ‘daha dur neler olacak’ diyerek adeta şiddeti teşvik etti. Öteki biri olsaydı. Yasal süreç başlatılırdı. 1990’lardaki karanlık günlere dönüldüğünü görüyorum.
Ülkenin sıkıntılarına tahlil üretemeyen Erdoğan daima düşman buluyor. İktidar şu an endişe siyaseti izliyor.

Erdoğan Soros ile birden çok görüştü

Erdoğan ile George Soros’un tekraren görüştüğünü ve Erdoğan’ın Türkiye’ye yatırım talebinde bulunduğunu belirten Babacan, o görüşmeleri şöyleki anlattı:

Sayın Erdoğan’ın Soros ile en az 2-3 kere yüz yüze görüşmüşlüğü var. En az bir adedinde ben vardım. Yüz yüze konuştu, Türkiye’ye yatırım için davet ettiği, Türkiye’ye daha epeyce finansman getirmesiyle ilgili. Tema buydu.

‘Türkiye’ye yatırım yapın, Türkiye’de daha fazlaca iş yapın’ çeşidi görüşmeler bunlar. Bir yatırımcı ve iş insanı olarak, o periyotlarda bir fazlaca milletlerarası yatırımcıyla yapılan görüşme üzere Soros’la da görüşmeler oldu. En az bir adedinde ben vardım.

O gün o denli, bugün bu biçimde. İktidarın ve Sayın Erdoğan’ın tavrında bir tutarlılık aramayın. O gün işine o denli geliyordu, bugün işine bu biçimde geliyor. Hesap soran falan da yok.

Bu tutarsızlıkları hatırlatmadıktan daha sonra daha pervasız bir siyaset yapılabiliyor. Kitlelerin hafızası balık hafızasıdır. Bugün geçerli akçe hangisi, hangi telaffuz masraf, bir hafta da olsa insanların dikkatini nereye çekebiliriz diye söyleyip geçiyor.

‘Bu tip görüşmeler bu biçimdelarda epey yapılıyordu’

2002 yılında çekilen kendisinin de yer aldığı fotoğraf hakkında konuşan Babacan, “Hükümet kurulduktan daha sonra Kasım 2002’deki bir fotoğraf. Ben iktisat bakanıydım. Merhum Kemal Unakıtan, Abdüllatif Şener ve Erdoğan vardı. O günlerde bu çeşit görüşmeleri epeyce yapıyorduk. Türkiye’nin yerli yahut milletlerarası sermaye ve yatırıma hayli muhtaçlığı vardı. Türkiye’ye sermaye getirecek kim var kim yoksa ağır görüşmeler yapılıyordu. Bu görüşmeler Türkiye’de de yurt haricinde da yapılıyordu” diye konuştu.

Fotoğraf çekilmeyen görüşmeler de yapıldı

Davos’taki görüşme içinse Babacan, “O görüşme trafiğinde bu biçimde bir görüşme yapılmıştı. Benim olmadığım, fotoğraf karesi alınmayan görüşmeleri de oldu” dedi.

Kavala üzerinden iş dünyasına ileti veriliyor

Osman Kavala’nın tutukluluğu hakkında konuşan Babacan, şunları söylemiş oldu:

Tek kişinin öne çıktığı bir müddetç yaşanıyor. Osman Kavala belgesinde kanıta dayanın bir kabahat ögesi yok. Sayın Erdoğan istemediği için bırakılmıyor. Bu Türkiye’yi her alanda itibarsızlaştırıyor. Bunu kendi Anayasa Mahkememiz ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de tespit etti. Burada ferdî bir inatlaşma var. Sayın Erdoğan bir kişi üzerinden bütün iş dünyasına, düşünürlerimize bir bildiri veriyor. ‘Bak kardeşim beni kızdırırsanız bu biçimde olur’ diyor. Bir dehşet salınıyor. Gözdağı veriyor. Ekonomiyi mahvettiler ancak iş dünyasından ses çıkmıyor. Ses çıkartamıyorlar. İş dünyası bu iktisadın sorumlusu Erdoğan’dır diyebiliyor mu? Diyemiyor. İş dünyası aman Erdoğan’la karşıt düşmeyeyim aman hiç şayet olmazsa eldekini koruyayım kederinde. Bu kavala problemindeki inatlaşmanın bu biçimde bir tarafı var.

Sabah farklı akşam farklı konuşuyor

Türkiye aklına geleni konuşan güvenilmez bir muhatap oldu. Sabah başka akşam farklı konuşan bir muhataba inanç duyulur mu? Prestijimiz kalmadı. Doğu Akdeniz Türkiye’ye karşın paylaşılmış durumda.

Putin görüşmesi tam bir ibretlik. Dışişleri bakanı yok. Kayıt altına alınılmıyor. Koskoca ülke bu biçimde yönetilmez.

Biz rastgele bir ittifakta yokuz

Tezkere oylamasında niye çekimser kaldıkları konusundaki soruyu yanıtlayan Babacan, “Biz rastgele bir ittifakta yokuz. Tezkere ile ilgili blok hareket edemeyenlere sormak lazım. Tezkereler güç kararlardır. Her türlü vebali olur. İkilemler içinde karar verirsiniz. Tezkereye evet diyenlerin bir kısmının ortasında fırtınalar kopuyor olabilir. Hayır deseydik diye. Biz büsbütün analitik davrandık. Tezkere öncesi bir kıymetlendirme yaptık. Evet diyenler vardı, hayır diyenler vardı ve Çekimserler vardı. Çekimserler daha fazlaydı. biz evet diyecektik de çekimsere döndük değil. Bizim Genel Merkez İdare Konseyimizde bu biçimde bir eğilim çıktı. ‘Evet’le ilgili çekinceler var ‘Hayır’la ilgili çekinceler var. ‘Çekimser’lik de demokrasi ortasında bir seçenek” dedi.

’20 yıllık iktidarının en zayıf noktasında. Elindeki enstrümanları hepsini iktidarının devamı için çekinmeden kullanacaktır’ diyen Ali Babacan, “Her siyasi partinin önderi doğal bir cumhurbaşkanı adayıdır. Parlemanter sisteme geçildiğinde her siyasi partinin başkanı başbakan adayıdır. O denli olmasa siyasi parti niye var. İşin tabiatı bu biçimde. Fakat şu da var mevcut sistemde ittifaklar ortak bir aday çıkarmak durumda. Seçim sonucuyla netleşecek bir durum. Seçim sayacı saymaya başladığında o günkü koşullara göre karar vereceğiz. Mevcut ittifaklar bir seçim ittifakı. Yeni durum biraz koalisyonlara benziyor. Bahçeli çekiliyorum dese ittifak falan kalmaz. Daha evvel de yaptı. Cumhurbaşkanına hakarete varan açıklamalar yaptı. daha sonra bizim adayımız Sayın Erdoğan’dır dedi. Cumhurbaşkanı Erken seçim için vatana ihanet diyordu. Erken seçim sonucunı kendisi aldı” dedi.

Erdoğan öteki şeylerde deneyecek

Hem AK Parti’ye hem MHP’ye takviye eridiğini tabir eden Babacan Cumhurbaşkanı’nın bir hayal dünyasında olduğunu tez etti. Babacan, bu mevzuda şu biçimde konuştu:

“Hem AK Parti’ye hem MHP’ye takviye eriyor. Bunu ne kadar daha seyredecekler goreceğiz. Ben sayın Cumhurbaşkanı’nın kimi şeyleri daha da deneyeceğini düşünüyorum. Ülkenin kaidelerini biraz düzelteyim, o denli seçime gideyim diyecektir. Ancak düzeltemeyecek. Merkez Bankası ile ilgili vakitsiz atılan adımlar . İktisat idaresinde prestij kaybına niye oluyor. Cumhurbaşkanının mantığı yanlış bir mantık. Cumhurbaşkanı bir hayal dünyasında. Faiz sebep enflasyon sonuç diyor. Bu bir hayal. genel iktisat kuramlarının haricinde 3 sene 4 aydır elini tutan yok. Merkez bankası mani oluyor diyordu bu biçimde düzeltsin. madem alanı iktisat buyursun yapsın”

Hukukun işlemedi bir ülkede iktisadın düzelmesi mümkün değil

Kavala hatasız diyor Anayasa Mahkemesi, Erdoğan hayır bırakmayacağım diyor. Hukukun işlemedi bir ülkede iktisadın düzelmesi mümkün değil. Ekonomiyi düzeltmek istiyorsanız evvel hukuk sisteminin düzelteceksiniz. Sayın Erdoğan’ın her gün hukuku ayaklar altına alan anlayışıyla bu mümkün değil. Epey hukuksuzluk varken iktisatta doğruları yapmak mümkün olmaz.