Afrika tiyatrosu: Afrikalı gençten ‘ekonomik kurtuluş savaşı’ sorusu

Vitra

New member
Afrika tiyatrosu: Afrikalı gençten ‘ekonomik kurtuluş savaşı’ sorusu Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi’nde, 3. Türkiye-Afrika Paydaşlık Doruğu kapsamında Afrikalı gençlerle bir ortaya geldi. 6 Aralık’da Katar’a giden Erdoğan’a havalimanında soru soracak gazetecilere soruların öncesinden verildiği ortaya çıkmıştı. Muhabirler kendilerine dağıtılan soruları sormuş hatta Erdoğan ‘sıkıştırıyorsun beni’ halinde karşılık vermişti.

Afrikalı gençlerle buluşan Erdoğan’a sorulan sorular, Afrikalı gençlerin Erdoğan’a fikirlerini anlattığı konuşmalardaki tanıdık cümleler misal bir sahneyi ortaya koydu.

“Rabbim hem Türkiye’nin hem Afrika’nın yar ve yardımcısı olsun”

Türkiye’nin Afrika’da verdiği bursların sayısını anlatarak başlayarak konuşmasına başlayan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde öğrencisi Sudanlı Muhammed Osman kelamlarını “Tek yapmamız gereken bundan daha fazlaca inanmak ve çalışmak. Çalışmasız yemek olmaz. Rabbim hem Türkiye’nin hem Afrika’nın yar ve yardımcısı olsun” diye bitirdi.

“Daha adil bir dünya…”

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Afrika Araştırmaları Merkezi’nde vazifeli Nijeryalı Fatma Tasaa Usmanisa ise “Daha düzgün bir Türkiye daha adil bir dünya için buradayız” diye kelamlarına başladı.

Afrikalı gençten ekonomik kurtuluş savaşı sorusu…

Bir gencin, Mehmet Akif Ersoy‘un “Zulmü Alkışlayamam” isimli şiirini okuması üzerine Erdoğan, “Maşallah, benden düzgün okuyorsun bu şiiri ya. Ben bu şiirle birincilik almıştım.” dedi.

Bir öteki gencin “Siz Türkiye Cumhurbaşkanı olarak yıllardır Türkiye’nin yazgısını değiştirecek bir ekonomik kurtuluş savaşı veriyorsunuz. Bu Türkiye’nin davasıdır, bu ümmetin davasıdır, diye düşünüyorum. Bu kapsamda Afrika ortaklarınıza bu ekonomik kurtuluş savaşı çabasının kıymetini açıklar mısınız ve teklifte bulunabilir misiniz?” biçimindeki sorusu üzerine Erdoğan, şu karşılığı verdi:

“Gerçekten bu ekonomik kurtuluş savaşı uğraşımızı başarılı bir biçimde sürdürüyoruz. Biz, minimum fiyat açıklaması yaptık. Bu açıklama, son 50 yılın en kıymetli minimum fiyatta bir artışın, yüzde 50 üzere bir artışın olduğu bir açıklamadır. Ayrıyeten, Gelir Vergisi ve Damga, bunlar da minimum fiyattan alınmış, soyutlanmıştır. Halkımız bunu anlıyor, deklare ettiğımız 4 bin 250 lira ile halkımız inanıyorum ki iktidarın ne kadar halkının yanında olduğunu bu biçimdece görmüş oldu, görmüş olacak. Açıklanan bir başka karar daha var. O da faizin bilhassa 100 baz puan yine düşürülmüş olmasıdır.

Olağan muhalefet ve malum çevreler bizim faizdeki bu tıp kararlılığımızı asla kabullenemiyorlar lakin ben de Türkiye’nin Cumhurbaşkanı olarak faize karşı olduğumu bu vazifeye geldiğimden beri daima söylemiş oldum. neden? Zira faiz zengini daha varlıklı yapar, yoksulu daha yoksul yapar. Eninde sonunda biz bu enflasyonu nazaranve geldiğimde nasıl düşürdüysek, ta 4 puana kadar indirdik, bir daha indireceğiz, bir daha düşüreceğiz lakin ben vatandaşımı, halkımı faize ezdirmeyeceğim.”

Amerika’nın ve Avrupa’nın enflasyonda epeyce önemli bir kahır ortasında olduğunu söz eden Erdoğan, “Ama Türkiye’de de faizciler ne yazık ki bu işi hala savunmanın çabası içerisinde. Ben de diyorum ki biz kararlı bir biçimde yolumuza devam ediyoruz ve milletimizi, vatandaşımızı faize ezdirmeyeceğiz ve inşallah en kısa vakitte da enflasyon aşağıya inmeye başlayacak. Zira faiz sebep, enflasyon sonuçtur; bu da benim tezimdir.” dedi.

“seneler yılı güçlü Afrikalıyı maalesef fakirliğe mahkum ediyorlar”

Bir öteki gencin, “Benim sorum sizin yazdığınız kitapla ilgili, o yüzden evvela kaleminize sıhhat. Kitabınızın 88. sayfasında yazdığınız üzere, merhametini yitirmiş bir periyotta bizler merhametin temsilcisi ve vicdanların sesi olmak istiyoruz. Ancak bu sistemin, yani milletlerarası sistemin çalışma prensibini bildiğimiz açıdan bunun hayli sıkıntı, hatta hayli tehlikeli olduğunu biliyoruz. O yüzden Cumhurbaşkanım, bu biçimde bir sistemde başarılı olabilmek için ne yapmamız gerekiyor? Bir dünya önderi olarak tavsiyeleriniz nedir? Türkiye’de eğitimimi tamamladıktan daha sonra ülkemize dönünce ne yapmamızı öneriyorsunuz?” sorusu üzerine de Erdoğan, şu biçimde konuştu:

Bunlar demek ki bu insanları bu türlü soydular soğana çevirdiler, daha sonrasında da dünyada saltanat sürüyorlar. Pekala, artık bunu aslına kim çevirecek? Siz çevireceksiniz. Döneceksiniz, döndükten daha sonra da ‘Biz yılların hesabını sormak için okuduk, geldik, artık de bu hesabı soracağız’ diyeceksiniz, demeniz lazım, bu sizin hakkınız. Sizin varlıklarınızı soydular. Dünya diyorum beşten büyüktür, bunu birlikte halletmemiz lazım.”

Erdoğan, Birleşmiş Milletlerde 5 daimi ve 15 de süreksiz üye olduğunu hatırlatarak, “Peki, bu 5 tane daimi üye ne derse onların dediği oluyor mu? Oluyor. İki dudağının içinde. Pekala, o 15 tane süreksiz üyenin orada rastgele bir kararı var mı? Yok. Onları da aldatıyorlar ancak ben diyorum ki buradaki bütün benim genç kardeşlerim ülkelerine döndükten daha sonra ‘Biz artık süreksiz üye değil, biz de daimi üye olmalıyız’ diye bunun uğraşını vermeleri lazım. Şayet vermezseniz daha bunlar hayli Afrika ülkelerine gelip soyarlar soğana çevirirler. Erdoğan’ın dediklerini bu 5 tane daimi üye kabul eder yahut etmez, biz üzerimize düşeni yapalım, onlar etmesin.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika’nın da birebir biçimde çalışacağını ve Türkiye-Afrika iş birliğini, dayanışmasını inşallah zafere kadar taşıyacaklarını vurguladı.