Afganistan’dan tahliye edilen Türkler o anları anlattı

Vitra

New member
Afganistan’dan tahliye edilen Türkler o anları anlattı Bütün vatandaşlar, bilhassa kamu çalışanları. Dün gece Taliban Kabil’e girmedilk evvelki gece nakledildik. Bir gece daha sonra da gündüz tahliye olduk. Duvarı aşıp yurt dışına gitmek isteyen yolcular oldu. Onlar pist alanlarında oturma aksiyonları yaptılar. Bundan dolayı birkaç saatlik gecikme oldu. Biz de uçaktan onları gördük.

THY uçağının önüne gelen olmadı. Uçakta bekledik, geç kalktık. Bizim uçağın etrafında oturma aksiyonu olmadı. Üç dört saat uçakta bekledik. Ben orada öğretmenim. Öğrencilerimle irtibattaydım.

Onlarla daima whatsapp ile görüşüyordum. Kent ortasında şimdilik çatışma ya olmadı ya da epeyce az oldu. Havaalanları, bankalarda yoğunluk oldu. Onun haricinde sessiz olduğunu duydum. Karantina var ise yapmamız gerekeni yapacağız. Ben Eskişehir’e döneceğim.” dedi.

‘Sahada Türk Askerleri vardı, onlar temizledi de gidebildik’

Mühendis Cem Ayşen ise, “Daha dün öğle olağan işimizdeydik. Şantiyeciyim. Öğlenden daha sonra patladı. Her yerden askerler ve silah sesleri gelmeye başladı. daha sonradan tahliye uçakları geldi, sabah gelmeye başladık. Üç saat uçakta bekledik. Afganlar kaçmak için piste girmişlerdi. Uçak havalanamadı, bizi bırakmadılar. Alanda Türk askerleri vardı, onlar temizledi de gidebildik. Bizdilk evvel kalkan ABD kargo uçağından düşenler oldu. İnanılmazdı. Biz askeri havalimanı tarafındaydık. Sivil taraf fazlaca berbattı. Taliban sivil tarafa girmişti. Türk askerlerimiz bakılırsavlerini yapıyorlar. ” diye konuştu.

Tahliye edilen Türkler yaşananları görüntüledi

Öte yandan Afganistan’dan tahliye edilen Türkler, Kabil Havalimanı’nda yaşananları görüntüledi. İmajlarda havalimanı pistlerinde yüzlerce kişi yer alıyor. Türk askerlerinin, THY uçağının kalkışı sırasında etrafta geniş güvenlik tedbiri aldığı görülüyor.

Test ve karantina

Taliban’ın Afganistan’ın başşehri Kabil’e girmesinin akabinde ülkede bulunan Türk vatandaşlarının tahliyesini gerçekleştirmek üzere THY’ye ilişkin TC-JJM kuyruk tescilli uçak, sabah saatlerinde Kabil Havalimanı’na inmişti. Dışişleri Bakanlığı’nın uyumunda gerçekleşen tahliye uçuşuyla Kabil’den binen 324 yolcu, tahliye uçağının 16.45 sıralarında İstanbul Havalimanı’na inmesiyle İstanbul’a getirildi.

Kabil’den gelen Türk vatandaşlarına koronavirüs tedbirleri kapsamında İstanbul Havalimanı’na indikten daha sonra test yapılacak. Afganistan’dan gelen Türk vatandaşları bildirdikleri adreslerde karantinaya girecek, 7. günde yapılacak testin akabinde negatif sonuç alanlar 10. günün sonunda karantinadan çıkabilecek.